Alcohol onder controle
De meeste mensen beschouwen alcohol niet als een drug omdat "iedereen drinkt" en omdat het deel uitmaakt van onze Bourgondische genieterscultuur. Ongeveer 15% van de drinkers vertoont ooit verslavend gedrag. Maar hoeveel is teveel? Aangeraden wordt om niet meer dan 10 eenheden alcohol per week te consumeren. En beter niet elke dag. De basis van elke verslaving is immers een gewoonte.
Teveel alcohol is slecht voor je gezondheid. Je voelt je minder fit, slaapt slechter, kan angstig, onzeker en vaker humeurig of boos worden. Ook de kans op verschillende kankers verhoogt. Vaak drinken mensen om te ontspannen, zichzelf te belonen, om te vergeten... Op korte termijn lijkt dat even te werken. Op lange termijn ontdek je vroeg of laat dat (de onderliggende) problemen zichzelf niet oplossen en dat alcohol de problemen die er zijn alleen maar erger maken.
Een verslaving heeft tijd nodig om zich te ontwikkelen en gaat meestal door zes fases. Het kan jaren duren voor je doorhebt dat je een drankprobleem hebt (= ontkenningsfase). Of soms besef je wel dat je teveel drinkt, maar vind je het nog niet echt nodig om je gedrag te veranderen (= twijfelfase). Op een bepaald moment - vaak na een vervelend incident - beslis je om er iets aan te doen (= beslissingsfase). Je stopt - al dan niet definitief - of zoekt hulp. Dan kom je in de fase van de "actieve verandering". Dit nieuwe gedrag volhouden (= volhoudingsfase) is niet altijd gemakkelijk. En het kan dus ook wel eens gebeuren dat je toch opnieuw begint (te veel) te drinken (= hervalfase). Mocht dit gebeuren, geen paniek. Vaak gaan mensen een paar keer alle fases door voor ze definitief een nieuw gewoontepatroon vinden waar ze rust in vinden. En opnieuw gelukkig door het leven gaan zonder de dagelijkse nood aan alcohol. Ook jij kan dit! En ik wil je hier graag bij helpen.